Το χωριό μας, η Χόμορη

Δήμος Πλατάνου...Καλώς ήρθατε!

ΝΕΑ

21/04/09 Πάσχα στο χωριό!

 

ΠΑΣΧΑ 2009

 

Το Πάσχα στο χωριό είναι πάντα μοναδικό! Το καταπράσινο τοπίο, οι ήρεμες βόλτες που  αφήνουν για λίγο πίσω τις έγνοιες και υποχρεώσεις, τα τρεχούμενα  πεντακάθαρα νερά σε συνδυασμό με όλο το εορταστικό κλίμα των ημερών είναι που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο και μαγικό! Σε τίποτα δε συγκρίνεται με το Πάσχα στις μεγάλες πόλεις!

 

Φέτος ξεκινήσαμε με  ανοιξιάτικη διάθεση καθώς ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός όλες τις ημέρες παραμονής στο χωριό, από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα!

 

Μεγάλη Παρασκευή στις 7 το απόγευμα χτυπάει η πρώτη καμπάνα του επιτάφιου. Ξεκινάει σιγά-σιγά η μικρή διαδρομή προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ο κόσμος είναι αρκετός. Στις 9 παρά τέταρτο περίπου ξεκινάει η περιφορά του επιταφίου γύρω από την εκκλησία. Οι νεότεροι είναι και αυτοί που αναλαμβάνουν το σήκωμα και την περιφορά του.

 

Μέσα στους παρόντες επισημάναμε την λιτή και διακριτική παρουσία του προέδρου του συλλόγου Απανταχού Χομορητών, Κου Αντώνη Δρόσου, καθώς επίσης και των συγχωριανών μας εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προέδρου του ΔΣ Πλατάνου Κου Εγγλέζου Χρήστου και του μέλους ΔΣ Πλατάνου Κου Αθανασίου Χαντζή.

 

Μεγάλο Σάββατο η προετοιμασία του ψησίματος του οβελία για την επόμενη μέρα ήταν η βασική απασχόληση όλων των κατοίκων του χωριού. 
Από τις 10 το βράδυ ο κόσμος μαζεύτηκε και παρακολούθησε την λειτουργία της Αναστάσεως. Ο συγχωριανός μας Κος Γιώργος Χαντζής ως βασικός ψάλτης βοήθησε για άλλη μια φορά στη θεία λειτουργία.
Στις 11 ακριβώς μετά το «δεύτε λάβετε φως» του Παπά Θύμιου όλος ο κόσμος βγήκε στην πλατεία της Εκκλησίας και έψαλαν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη». Η καμπάνα  χτυπά χαρμόσυνα, ενώ τα βεγγαλικά ακούγονται δυνατά.

 

Αμέσως μετά, οι περισσότεροι κρατώντας τη λαμπάδα με το Άγιο φως κατευθύνθηκαν προς το σπίτι τους για την νοστιμότατη μαγειρίτσα.

 

Την Κυριακή του Πάσχα, στις 7 περίπου το πρωί ξεκινάει η προετοιμασία της φωτιάς για το ψήσιμο του οβελία.
Κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά γιόρτασε και γλέντησε με παραδοσιακή δημοτική μουσική και χορό που κράτησε έως αργά το βράδυ.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε ιδιαίτερα και στην μεγάλη προσπάθεια του συγχωριανού μας Κου Θανάση Χαντζή, ο οποίος ήδη από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδος έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργάνωση και  διατήρηση του εθίμου ψησίματος των αρνιών στα Πλατανάκια.

 

Όπως πληροφορηθήκαμε ευχάριστα στο χωριό, ο πρόεδρος του Συλλόγου μας Κος  Αντώνης Δρόσος, έχει ξεκινήσει την κατασκευή της ιστοσελίδας του συλλόγου μας με την διεύθυνση www.homori.com.

Το chomori.gr  πιστεύοντας πως η πολυφωνία είναι από τα μεγαλύτερα και πιο ουσιώδη συστατικά της δημοκρατίας, καλωσορίζει αυτή την ενέργεια και εύχεται καλή επιτυχία. Θα είμαστε δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν και μας το ζητήσουν για το καλό του χωριού μας.

 

Η ιστοσελίδα μας είναι και θα παραμείνει μια ουδέτερη, ελεύθερη και ανεξάρτητη φωνή χωρίς καμία εξάρτηση από τους τοπικούς φορείς  και συλλόγους του τόπου μας.

 

Και του χρόνου!!!