Το χωριό μας, η Χόμορη

Δήμος Πλατάνου...Καλώς ήρθατε!

Η ΧΟΜΟΡΗ

Λίγα λόγια για το χωριό μας

 

Η Χόμορη βρίσκεται σε περίπου 700 μέτρα υψόμετρο και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, νοτιοδυτικά του όρους Αρδίνη και ανατολικά του χωριού Πλάτανος.

 

Η Χόμορη παραμένει ακόμα ένα από τα πιο πλούσια σε βλάστηση χωριά και ίσως το αρχαιότερο της περιοχής, καθώς εμφανίζεται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Το όνομά της «Χόμορη», λέγεται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «όμορος», δηλαδή γειτονικός, ενώ το «Χ» από τη δασεία. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πλατάνου.

 

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο χωριό, είτε μέσω Ελευθέριανης (απόσταση 52 χλμ από τη Ναύπακτο), είτε μέσω Πλατάνου (απόσταση 66 χλμ από τη Ναύπακτο).

 

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ορεινά χωριά, παρ’ολο που το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι, το καλοκαίρι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά!

 

Το χωριό πανηγυρίζει την 26η Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής.

 

Στη Χόμορη ανήκει και ο οικισμός της Αγίας Τριάδας, η οποία κατοικήθηκε όταν διαλύθηκε το μοναστήρι της «Παναγίας της Καββαδιώτισσας»  μετά την επανάστασή του 1821.

 

Είστε ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσετε το χωριό της Χόμορης, μέσα από την ιστοσελίδα αυτή, να δείτε φωτογραφίες και να καταθέσετε τα σχόλια και τις προτάσεις σας.

 

Ελάτε να δημιουργήσουμε περισσότερες αναμνήσεις....οι δικές μας θα βρίσκονται εδώ....οι δικές σας είναι ευπρόσδεκτες!

 

* Κάνε κλίκ στην εικόνα για μεγένθυση.

"ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΒΑΔΙΩΤΙΣΣΑ"

Γιορτάζει το 15 Αύγουστο»

Το μοναστήρι, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στη Χόμορη και είναι γνωστό ως «Παναγία η Καβαδιώτισσα».

 

Όπως λέγεται, η εικόνα της Παναγίας ήρθε από...

ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Η διαδρομή στο χωριό»

Η Χόμορη έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, καθώς τα περισσότερα από τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, διατηρώντας αυτό το όμορφο παραδοσιακό ύφος.

 

Από την μεγάλη, προσφάτως αναδομημένη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης ...